Friday, July 28, 2006
Dieta rozdzielna - Dagmar Fronius-Gaier
Lepsze samopoczucie, lepszy wygladDieta rozdzielna polega na nielaczeniu okreslonych grup produktow. Nie trzeba zbytnio ograniczac ilosci spozywanych produktow, nalezy natomiast z zelazna konsekwencja przestrzegac rozdzielnosci bialka i weglowodanow. Zaleta tej diety jest to, iz nie powoduje efektu jo-jo. Polega na zmianie nawykow zywieniowych, a wiec jej stosowanie staje sie zwyczajem.
Przekonanie o zdrowotnym oddzialywaniu zrownowazonego, wartosciowego i dobrze przyswajalnego pokarmu jest prawie tak stare
jak sama ludzkosc. Juz w starozytnej Grecji zdawano sobie sprawe z tego, ze odpowiedni dobor produktow zywnosciowych chroni przed chorobami. Mniej wiecej w XIX wieku lekarze odkryli, ze okreslone choroby cywilizacyjne sa wynikiem niewlasciwego sposobu odzywiania Wielu wspolczesnych ludzi poszukuje takiej formy diety, ktora bylaby nie tylko zdrowa, ale rowniez smaczna i latwa do realizacji. Chec stosowania zdrowej i lekkiej kuchni wynika zarowno z dbania o sylwetke, jak i z obawy przed chorobami zwiazanymi z niewlasciwym zywieniem, jak cukrzyca czy nadcisnienie tetnicze. Dieta rozdzielna jest forma zywienia bazujaca na mozliwie naturalnych, zdrowych produktach. Przy jej stosowaniu mozna latwo i skutecznie schudnac, ale moze tez stanowic alternatywe dla stalego przyjmowania medykamentow w chorobach wywolanych niewlasciwym zywieniem. W tym poradniku sa podane podstawowe zasady diety oraz praktyczne rady dotyczace przestawienia sie na nowy sposob odzywiania. Obszerna czesc ksiazki obejmuje przepisy kulinarne ulatwiajace jej stosowanie.
Kup Dieta rozdzielna - Dagmar Fronius-Gaier w CzaryMary.pl