Tuesday, January 22, 2008
Omega 3 - źródło zdrowia prosto z morza - Dr med.. Frank Liebke (Leczenie energią)
Kiedy ryb w oceanach ubywa z zastraszającą prędkością, naukowcy badający wpływ diety na ludzkie zdrowie coraz głośniej pieją hymny pochwalne na temat pożytków z ich spożywania. Zbawienny wpływ tranu - oleju uzyskiwanego między innymi z wątroby dorsza - znany był już dawno. Ostatnie badania prowadzone w Cardiff University dowiodły też, że tran łagodzi symptomy artretyzmu i reumatyzmu. Jedzenie ryb pomaga uniknąć chorób serca. Ci, którzy regularnie spożywają ryby lub inne morskie stworzenia, opóźniają w znaczącym stopniu swój pierwszy atak serca oraz prawdopodobieństwo następnych. Nic więc dziwnego, że ryby cieszą się wielkimi względami u kardiologów. American Heart Associatin zaleciło Amerykanom jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Prowadzone przez 30 lat w Szwecji badania dowiodły, że mężczyźni karmieni owocami morza wykazali dwu-, a nawet trzykrotnie mniejsze prawdopodobieństwo raka prostaty.
U kobiet z kolei, jak dowiodły inne badania, jedzenie ryb znacznie obniża ryzyko wylewu krwi do mózgu. Nie mówiąc już o tym, że uboga w rybne tłuszcze dieta kobiet będących w ciąży ma nie tylko fatalny wpływ na przyszły intelektualny rozwój ich potomstwa, lecz także zwiększa groźbę depresji poporodowej. Tajemniczymi substancjami, odpowiedzialnymi za większość korzyści zdrowotnych, jakie przynosi rybia dieta, jest grupa kwasów tłuszczowych Omega - 3, w które ryby są szczególnie bogate.
Krzysztof Szymborski
Polityka nr 4, styczeń 2002
Liczba stron: 135
Kup Omega 3 - źródło zdrowia prosto z morza - Dr med.. Frank Liebke w CzaryMary.pl